De Voedselketen (her)introduceert: het leermeester-gezellen systeem

Vroeger was praktijk onderwijs in handen van een soort beroepsvereniging, het gilde. Na een periode als (onbetaalde) leerling, kon je gezel worden. Als gezel kon je zelfstandig werken, en verdiende je de kost binnen de onderneming van de meester, terwijl je de kneepjes van het vak leerde, meester werd, en een eigen bedrijf startte.

Na het afronden van je gezelschap met een proeve van bekwaamheid kon je, als je getrouwd was, jezelf ook meester noemen, en zelf je eigen bedrijf opzetten. Dit is de herkomst van het woord vrijgezel . En als je als meester gezellen had, dan was het gezellig, want ze hielden je gezelschap.

Gezelschap – 2 plekken, vanaf 2023

Na het afronden van je stage met de eerste proeve van bekwaamheid, is het mogelijk om op het bedrijf gezel te worden. Als gezel ben je verantwoordelijk voor het telen van een substantieel aantal groenten-pakketten, en krijg jij de winst uit arbeid voor die groentenpakketten. Hoeveel pakketten je onder je hoede neemt kan in overleg besloten worden. Wekelijks heb je een overleg met de meester tuinder, gezellen en stagieres, om werkzaamheden af te stemmen. Verder werk je redelijk zelfstandig en stuur je soms stagiairs aan.

Geïnteresseerd? Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven, of kom komend jaar stage lopen op de tuinderij.