Soil Food Web Summerschool: Workshops voor een gezonde bodem in theorie en praktijk

Een gezonde bodem is de basis voor een goede tuin of boerderij – maar hoe bereik je dat door het inzetten van het bodemleven, en hoe monitor je dat vervolgens met gebruik van de microscoop. Birgit Albertsmeier van Rijke Bodem organiseert deze zomer en najaar een serie workshops en lezingen over het onderwerp – ga voor meer informatie en aanmelden naar https://www.rijkebodem.eu/nl/cursussen/soil-food-web-summerschool

3 woensdag avonden online op 13, 20 en 27 juli 2022 met live docent met volop ruimte voor vragen

2 weekenden live op 17/18 september 2022, 8/9 oktober 2022 in regio Eindhoven

De cursus gaat door vanaf 7 deelnemers.

De kosten voor de hele serie zijn € 325,- (+ € 50 bij huur microscoop).

De modules zijn ook los te volgen, die kosten zijn hieronder per module aangegeven.

De online lessen kan je in afspraak achteraf terugkijken, mocht je een keer verhindert zijn of je als je de cursus pas na begin van de series ziet.

Woensdag 13 juli 2021 19.00 – 21.30 en woensdag 20 juli 19.00 – 21.30 (telkens half uur pauze)

Kosten € 35,-

Samenwerking tussen plant en bodemleven: Hoe werkt die samenwerking precies? Hoe kunnen we hier gebruik van maken?

Woensdag 27 juli 2021 19.00 – 21.30 (half uur pauze)

Kosten € 20,-

De functies van de verschillende groepen micro-organismen:

Wat doen bacteriën, schimmels, protozoa en nematoden in de bodem en hoe ondersteunt dit de ecosysteemdiensten van de bodem?

Zaterdag 17 september 10.00-16.30

Kosten: € 75,-

Workshop heet composteren voor organismerijk compost

Hoe werkt hete compostering als je optimale omstandigheden voor de groei van de organismen wilt creëren? Welke materialen kan je gebruiken en in welke verhoudingen? We zetten samen een hoop op en scheppen (puur voor de oefening) 1x om. Hoe check je temperatuur en vochtigheid?

Zondag 18 september 10.00-16.30
Kosten: € 75,-

Deel 2 van de compostworkshop

Wormencompost, statische compost (Johnson Su), koude compost komen kort aan de orde. Hoe breng je compost op de plaats van bestemming om het bodemleven te herstellen? Hoe veel compost heb je daarvoor nodig? Wat valt er te zeggen over organismen in commerciële compost?

Zaterdag 8 oktober 10.00-16.30

Kosten: € 75,-

Compostextract en compostthee

We maken samen compostextract en brengen dit aan inde grond. We starten samen de theemachine op. Hoe bouw je een theemachine? Waar moet je bij opletten bij het maken van thee? Hoe stel je een recept voor compostthee samen (spoiler: recepten zijn vaak specifiek voor de organismen in een regio). Hoe maak je een belucht hooi-infuus? Hoe extraheer je fulvinezuur/humuszuur uit een composthoop?

Zondag 9 oktober 10.00-16.30

Kosten: € 75,- (+ € 50 bij huur microscoop)

Bodemleven onder de microscoop

Hoe stel je de microscoop af voor optimaal zicht op de microben? Je leert bacteriën, schimmels, protozoa en nematoden herkennen en in te schatten wie van de organismen die je ziet wat eet in de grond. Voor licht gevorderden is het soms ook haalbaar om te leren de organismen te tellen c.q. meten waardoor aantal en biomassa van de organismen kan worden bepaald.

Meer informatie en aanmelden via https://rijkebodem.eu/nl/cursussen