Mijnwerkerskool

1 minuten leestijd

Nu de herfst goed is begonnen hebben we weer vaker kool in het pakket. De boerenkool en palmkool bewaren we nog even voor het kouder wordt, maar de Taunton’s Kale staat er goed bij na de regen van de afgelopen tijd en ook de koolrabi groeit mooi door. Die laatste is natuurlijk vooral bekend voor de eetbare kool, maar ook het blad is eetbaar.

Maar wat maak je er dan mee klaar?

Een lekker en simpel recept dat ik tegen kwam bij het koken voor de permacultuurjaarcursus is Couve a Mineira, of kool van de mijwerkers. Een recept dat is ontstaan onder de mijnwerkers in de goudmijnen in het gebied dat nu Minas Gerais heet. Het is met name goed te maken met koolrabi blad of Taunton’s Kale. Als bijgerecht te combineren met bijvoorbeeld aardappels uit de oven.

Ingrediënten

  • knoflook – 3 teentjes
  • koolbladeren – 400 gram
  • olijfolie
  • zout & peper naar smaak

Bereiding

  • Snijdt de dikke stelen uit de koolbladeren en rol deze vervolgens op. Snijdt nu de kool in dunne plakjes.
  • Hak de knoflook fijn.
  • Verhit de olie in een pan, voeg de knoflook toe en bak deze tot deze goud kleurt.
  • Voeg de kool toe en bak mee tot deze slap begint te worden.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: